Доступно про судову реформу для журналістів східних регіонів України

29.10.2016  

Наприкінці жовтня у Запоріжжі (26-27 жовтня) та Дніпрі (28-29 жовтня) відбулися два дводенні семінари на тему «Як писати про судово-правову реформу», участь у яких взяли близько сорока журналістів регіональних мас-медіа зі Сходу України.

«Журналісти повинні усвідомлювати наскільки важливим є рівень довіри до суду серед населення, адже мас-медіа мають значний вплив на формування громадської думки. Мета нашої команди – не тільки ознайомити учасників з історією та перебігом судово-правової реформи в Україні, а й дати їм інструменти для якісного написання матеріалів, що стосуються цієї теми» – зауважила на відкритті семінару керуючий партнер Академії української преси, медіаексперт, медіа та бізнес-тренер, доктор педагогічних наук Тетяна Іванова.

IMG_2694==

Тетяна Іванова, Маркіян Галабала, Андрій Юричко (зліва направо) - тренери семінарів у Дніпрі та Запоріжжі "Як писати про судово-праову реформу"

«Присутність журналістів на судових засіданнях дисциплінує суддів, унеможливлює грубі порушення та вимагає дотримання ними процесуальних процедур, що позитивно впливає на судовий процес» - підкреслив Маркіян Галабала, кандидат юридичних наук, експерт Реанімаційного пакету реформ (РПР), заступник голови ТСК з перевірки суддів. Він розповів про основні етапи судової реформи, пояснив, чому для її успішності обов’язково мають бути внесені зміни до Конституції України, а також окреслив ключові нововведення останніх двох законів, що безпосередньо стосуються оновлення суддівського складу та прозорості роботи судів.

Андрій Юричко, кандидат філологічних наук, медіатренер, журналіст, викладач кафедри періодичної преси КНУ імені Тараса Шевченка звернув увагу журналістів на найтиповіші помилки, які зустрічаються у публікаціях із залу суду. Він зауважив – «Дуже часто журналісти не вказують у своїх матеріалах, що вирок вступає в законну силу лише після проходження термінів апеляції, а в разі її подання – цей термін продовжується. Журналісти не надають належного значення інформації про призначення та юрисдикції судів різного рівня. Бувають випадки коли журналісти не знають прав та обов’язків роботи на судових засіданнях. Таким чином, порушують права на зображення учасників судових процесів, особливо, якщо вони не бажають, щоб їхнє обличчя потрапило в ефір телеканалу чи на газетну шпальту». В рамках семінару тренери акцентували увагу на шляхах подолання цих проблем. 

image-0-02-05-899c39d745e69ec72490a274c72ecf8c35cd9a476f6f3f9deb9a48b9afb74511-V

Зоряна Степаненко, учасниця заходу, поділилася своїми враженнями: «Мені дуже сподобалася компетентність тренерів, інформативність виступів, що доповнювалися реальними прикладами. Також хочу відмітити особливу цінність практичного блоку семінару, що дозволив закріпити отримані теоретичні знання. Дуже сподобалася практичні вправи на визначення цінностей цільової аудиторії; майстерності написання привабливих заголовків та врахування потреб аудиторії при написанні матеріалу, що провела з нами Тетяна Іванова».

image-0-02-05-9b4cf2880ae9f112ee8f2f797a88780a8d453f94b17f8ed7e87cde2c21f52ed2-V

Захід проведений Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна за Свободу за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right