Медіаосвіта: досвід і перспективи

25.07.2013  

Новини регіональних центрів з медіаосвіти

21 червня 2013 р. в Сімферополі відбувся підсумковий круглий стіл «Медіаосвіта: досвід і перспективи», де були підведені підсумки роботи другого етапу всеукраїнського експерименту з впровадження медіаосвіти в АР Крим. У підготовці і проведенні цього заходу взяли участь МОН АРК, Мала академія наук АРК «Шукач», Кримський республіканський інститут педагогічної післядипломної освіти. Учасниками стали 27 вчителів і директорів шкіл із Джанкойського, Красноперекопського, Бахчисарайського, Нижньогірського, Сімферопольського районів, м. Ялта, Армянськ, Бахчисарай, Сімферополь, методисти Малої академії наук «Шукач». Кожний учасник одержав пакет методичних і інформаційних матеріалів – збірник методичних рекомендацій із статтями, навчальними програмами, розробками медіауроків, матеріалу по проведенню «Живої бібліотеки».

Регіональний координатор АУП, науковий керівник експерименту по АРК Олена Куценко намітила перспективи подальшого розвитку. З особливостями упровадження медіаосвіти у вищій школі через застосування технологій критичного мислення познайомила учасників круглого столу старший викладач Кримського гуманітарного університету Валентина Потапова.

Відбулась соціально-ділова гра «Жива бібліотека», де ролі «книг» виконували вчителі кримських шкіл і керівник фотовідеостудії Малої академії. Об'єднавшися в 5 груп, учасники круглого столу «прочитали» по черзі всі «книги» і одержали унікальну інформацію про методи організації занять з медіаосвіти своїх колег. Вікторія Карпцова, заступник директора Сімферопольської гімназії № 9, поділилася своїми напрацюваннями по організації відеолекторію для учнів та їх батьків. Вчителька початкових класів цієї ж гімназії Наталя Гейкіна розказала про те, як цікаво можна працювати з дітьми на уроках, використовуючи анімацію. З можливостями використання медіатехнологій на уроках інформатики поділилася Динара Сальме, вчитель Бахчисарайської Школи-гімназії. Але не тільки шкільні вчителі демонстрували свій досвід роботи у сфері медіаосвіти. Один з найстаріших в Україні керівників дитячої, юнацької фотовідеостудії «Муза Х» Малої академії наук «Шукач» Валерій Погребатько представив свої авторські програми по формуванню аудіовізуальної культури в позашкільній роботі.
Після зустрічі з усіма «книгами», учасники круглого столу заповнили «читацькі квитки», оцінивши одноголосно роботу організаторів на «відмінно».
Для учнів експериментальних шкіл, які перемогли в різних номінаціях Міжнародного медіафестивалю «Україна – Росія», Академія української преси підготувала призи – підручники з журналістики та листи-подяки за підписом президента АУП професора Валерія Іванова. Також кожна експериментальна школа отримала підручник «Медіаосвіта та медіаграмотність» (редактори-упорядники В. Іванов, О. Волошенюк) для шкільної медіатеки.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right