Від дитсадка до гімназії: як Естонія перетворює медіаграмотність на державний пріоритет

Українські експертки з медіаграмотності занурилися в передовий естонський досвід під час Всесвітнmнього тижня медіа та інформаційної грамотності. Навчально-ознайомчий тур, що відбувся 22-25 жовтня 2024 року є першим заходом в рамках нового проєкту для підлітків InfoTeenUa, що реалізується за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV).

Національна бібліотека Естонії

Вісім українських експерток вирушили до Естонії, щоб взяти участь у щорічній конференції з медіаграмотності у мальовничому місті Пярну. Академію української преси представила керівниця проєктів Юлія Гуза.

Учасниці зустрілися з представниками Міністерства освіти та науки Естонії, Офісу урядових комунікацій, Національної бібліотеки, Тартуського університету та Балтійської медіашколи BFM. Медіаграмотні українки також мали змогу перейняти досвід медіагрупи Postimees та поспілкувалися з лідерами місцевих освітніх проєктів та іншими активістами.

Щорічна конференція з медіаграмотності, м. Пярну

Естонія інтегрувала медіаграмотність у свою освіту на рівні державної політики. Починаючи з 2023 року в школах медіаграмотність стала частиною навчальних програм усіх дисциплін початкової та середньої школи. Учні гімназій мають окремий курс «Медіа та маніпуляції» на 35 академічних годин. Як зазначає Арина Сатовська, одна з ініціаторок InfoTeenUa: «Так естонська держава реагує на інформаційні загрози з боку росії. У них розвиток навичок критичного мислення у роботі з інформацією та соцмережами стартує ще з дитсадка».

Зустріч в Офісі урядових комунікацій

Усі ініціативи з медіаграмотності в Естонії об’єднані в єдиний кластер із 29 організацій за координації Міністерства освіти та науки. Його стратегічна мета — розробка єдиного плану дій до 2026 року, що включає інтерактивні ігри, кампанії за участі інфлюенсерів, тренінги для педагогів та креативні заходи з участю студентів журналістських факультетів. Національна бібліотека Естонії активно долучається до формування інформаційної культури, організовуючи освітні програми для молоді як у Таллінні, так і в регіонах.  

Зустріч з представниками Національної бібліотеки Естонії

Естонські колеги щедро поділилися матеріалами та методичними розробками, які допоможуть українським медіаексперткам, викладачкам і журналісткам запроваджувати елементи медіаграмотності в Україні.

Навчально-ознайомчий тур для українських експерток став першим заходом нового естонсько-українського проєкту з медіаграмотності для підлітків InfoTeenUa. Проєкт здійснюється за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV).

Зустріч з головним редактором медіагрупи Postimees

 

#
«Мультимедійне онлайн-медіа «АУП-info»
(ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-00988)
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right