Три дні натхнення, викликів і нового досвіду для журналістів від АУП

З 26 по 28 вересня у Києві відбувся інтенсивний тренінг для журналістів «Ваша місія – ваш голос. Українські журналісти на передовій». Захід зібрав десятки відважних журналістів, готових приймати небезпечні виклики, аби розповісти правду з найгарячіших точок країни.

День 1: Теорія і практика під час війни

Тренінг розпочався з виступів досвідчених журналістів Івана Антипенка, кореспондента «Радіо Свобода», та Андрія Юричка, медіатренера та викладача Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. 

Журналісти дізналися про особисті історії з передової, де ситуація змінюється щосекунди. Вони опановували навички планування безпечних маршрутів, оцінки ризиків і підготовки техніки перед виїздом на завдання. Одна з ключових тем – співпраця з пресслужбами та військовими, пошук героїв для сюжетів, що допомагає створювати емоційні історії.

  • «Знати правила, за якими працюють пресофіцери, не менш важливо, ніж вміти писати. Ми намагаємося навчити журналістів органічно працювати з пресслужбами та знаходити класних героїв для їхніх матеріалів», – зазначив Андрій Юричко​.
  • «Домедична підготовка, оцінка ризиків, планування маршруту і проживання, перевірка техніки – одні з ключових чекпоїнтів у цьому процесі», – додав Іван Антипенко. 

Особливу увагу було приділено практичним завданням: учасники відпрацьовували різні сценарії роботи з цивільними та військовими під час війни, вчилися висвітлювати найчутливіші теми та не допустити помилок у процесі збирання матеріалу.

День 2: Виживання журналістики і боротьба з вигоранням

Другий день стартував із запитання яке стоїть перед сучасною журналістикою: чи виживе вона в умовах домінування соціальних мереж? Богдан Буткевич та Олена Вострова разом з учасниками шукали відповідь на це запитання, аналізуючи сучасні тенденції медіа.

Крім того, великий блок часу було присвячено темі професійного вигорання. Журналісти вивчали методи самодопомоги та кризові техніки, які можна використовувати для збереження психічного здоров'я. Олена Вострова пояснила, як важливо вміти вчасно розпізнати ознаки вигорання та що робити, аби не допустити його настання.

Також тренерка порушила складні етичні питань: що можна говорити, а що краще залишити без коментарів під час війни? Як журналісту правильно підійти до чутливого контенту, коли він має справу з людьми, які пережили травматичний досвід?

День 3: Порятунок життя і домедична допомога

Заключний день тренінгу став справжньою школою виживання. Журналісти, під керівництвом інструктора Realist Security Hub, проходили курс домедичної допомоги, який виявився життєво важливим для тих, хто працює в зонах бойових дій. Навчання включало:

  • Massive bleeding – як зупинити масивну кровотечу;
  • Airway management – управління дихальними шляхами;
  • Respiration – основи підтримки дихання;
  • Circulation and hypothermia – управління кровообігом і боротьба з гіпотермією.

Академія української преси щиро сподівається, що цей тренінг став важливим кроком для зміцнення позицій української журналістики в умовах війни та інформаційних викликів сучасності. Наша серія заходів показала, що журналістика – це не лише про історії, а й про вміння виживати, приймати швидкі рішення та залишатися етичними у найскладніших ситуаціях.

У втіленні тренінгового проєкту партнером Академії української преси став — Центр медіа- та цифрової грамотності Інституту медіа- та комунікаційних студій Вільного університету Берліна (Німеччина). 

* Центр медіа- та цифрової грамотності (CeMIL) при Вільному університеті Берліна є частиною Інституту медіа- та комунікаційних студій та володіє найсучаснішою експертизою в галузі медіаграмотності. Має багаторічний досвід проведення тренінгів і досліджень з журналістами та науковцями з питань комунікації зі східноєвропейських країн. Він також успішно керував іншими проектами в рамках попередніх раундів Східноєвропейських програм партнерства. 

#
«Мультимедійне онлайн-медіа «АУП-info»
(ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-00988)
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right