Українські журналісти готуються до роботи в зонах конфлікту: тренінг з безпеки, психології та тактичної медицини від АУП

03.09.2024  

Ми в Академії української преси переконані, що знання, отримані на тренінгах або курсах, мають бути не лише теоретичними, а й відпрацьованими до рівня автоматизму. Це особливо важливо для журналістів, військових, та інших осіб, які можуть потрапити в небезпечні ситуації.

29-31 серпня 2024 року стартував наш проєкт «Ваша місія — ваш голос. Українські журналісти на передовій». Робота журналістів в умовах підвищеного ризику — це задача комплексна. Крім власної фізичної безпеки вона включає турботу про психоемоційний стан, уміння надати допомогу тим, хто поруч, а також знати як своїми питаннями не ретравматизувати респондента, який має чутливий досвід.

Перший день був присвячений безпековим і професійним викликам для журналістів, що працюють у небезпечних зонах. Тренери Іван Антипенко та Андрій Юричко поділилися своїм досвідом роботи на півдні України, розповіли про права та обов'язки прес-офіцерів ЗСУ, а також провели практичні групові вправи з роботи з цивільними та військовими.

  • «Бути військовим журналістом — це означає взяти на себе більші зобов’язання ніж бути просто журналістом. Перше місце займає не лише швидкість і правдивість повідомлення, але і безпека військових та цивільних. Ми поєднали досвід військових журналістів, вимоги та обов’язки пресофіцерів, а також кращі практики українських фіксерів», — відзначив медіаексперт Андрій Юричко. 
  • «Важливо мати ситуативну обізнаність, бути готовим допомогти. Рятувати честь, життя і здоров'я, принаймні, на тому рівні, який може дозволити собі цивільна людина» — сказав медіатренер Іван Антипенко. 

 

Другий день був зосереджений на психологічній підготовці. Провела його Наталія Умеренкова, кандидатка психологічних наук та практикуюча психологиня. Учасники опанували методи психологічної самодопомоги в умовах підвищеної небезпеки, навчилися надавати першу психологічну допомогу в критичних ситуаціях, а також працювати зі складними історіями, щоб уникнути травмування.

  • «Журналіст в умовах війни несе відповідальність і за матеріал, який він випускає у світ, і за стан людини після такого матеріалу. Це все потребує додаткових знань. І цей тренінг для того, щоб озброїти журналістів такими знаннями», — зауважила Наталія Умеренкова. 

Третій день був спрямований на навчання тактичної медицини. Інструктори з Realist Security Hub провели сесії з управління масивними кровотечами, дихальними шляхами, диханням, циркуляцією та гіпотермією. Учасники мали можливість на практиці відпрацювати навички, які можуть врятувати життя в умовах підвищеного ризику.


Спеціалістки переконані, що лише прослуховування тренінгів недостатньо — необхідна м'язова пам'ять, що досягається лише через постійні практичні тренування. В екстремальних умовах людина має діяти на автоматизмі, як, наприклад, вміти накладати турнікет за короткий час. Журналісти, які часто першими прибувають на місце подій, також повинні бути готовими надати першу допомогу, оскільки ситуація може бути нестабільною, і медична допомога може бути недоступною вчасно.

  • «Ми маємо відпрацювати моторику і покласти ці знання нам не в голови, а в руки, щоб на автоматі це вже вистрілювало просто ось так... людина в екстремальних умовах... якщо вони це прослухали, але не зробили руцями, вони цього не навчилися, у них немає м'язової пам'яті, відповідно, в умовах екстремальних вони не зможуть нічого зробити» — інструктори Realist Security Hub.

Тренінг організований Академією української преси та Центром медіа- та цифрової грамотності Вільного університету Берліна. Учасники отримали сертифікати про проходження навчання та можливість використовувати отримані знання на практиці, підвищуючи свою безпеку та професіоналізм під час роботи в зонах конфлікту.


#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right