АУП розповіла про російську пропаганду студентам з Берліна

01.07.2024  

Про російську пропаганду та як українці їй протидіять, розповів студентам Інституту теорії і медіакомунікації Вільного університету Берліна (Німеччина) експерт Академії української преси з медіаграмотності, кандидат філологічних наук Андрій Юричко на онлайн-лекції 25 червня 2024 року.

На початку зустрічі Андрій Юричко показав дослідження від партнерських організацій щодо рівня російської пропаганди, зокрема від texty.org.ua «Телеграм-окупація. Як Росія вибудовувала медіамережу, а вийшло потьомкінське село», а також про спростування фейків у 2024 році від фактчекерської організації «БезБрехні».

«Російська пропаганда – явище масове, системне та побудоване на фейках, мета яких нав’язати власну спотворену реальність буття», – відзначив експерт АУП.   

Окремо Андрій Юричко розповів про кроки, які впровадила Академія української преси з початком широкомасштабного російського вторгнення.

Це і аудіоказки з укриття, онлайн-лекції для вчителів та батьків на тему «Кому можна довіряти під час війни», комікси для дітей з елементами медіаграмотності та мінної безпеки, офлайн тренінги для вчителів та активістів по основам медіаграмотності та протидії ворожим ІПСО. 

Якщо про цифри, то за півроку 2024 Академія української преси провела 61 захід, а у 2023-му – 536 заходів. 

Після лекції учасники подискутували щодо можливостей LLM (large language model ChatGPT) у протидії поширенню фейків. Зокрема, чи можуть алгоритми оперативно розпізнавати та блокувати фейкові новини. 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right