АУП презентувала новий навчальний посібник з медіаграмотності

30.05.2024  

Весна – період розквіту та відновлення природи після зимової сплячки, час активного росту та розвитку усього живого. Весна 2024 року для Академії української преси теж стала періодом надзвичайної активності: проведено безліч офлайн та онлайн-заходів, вдало реалізовано проєкти для школярів, учителів, студентів та журналістів.
Лише за останні 2 місяці для нашої аудиторії ми презентували безпрецедентну кількість навчальних, навчально-методичних посібників, програм, комплексів із медіаосвіти, медіаінформаційної грамотності, цифрової безпеки, журналістики та комунікацій.
Фінальним із цієї серії став презентований 29 травня 2024 року посібник “Медіаграмотність: технології і практичне застосування”.

“У 2018 році я потрапила на тренінг Академії української преси. На ньому готували тренерів із медіаграмотності, і саме з цього моменту я закохалася в медіаграмотність. Можу навіть сказати, що АУП – це як моя хресна мама з медіаграмотності. Після навчання та повернення в Львівський національний університет я запропонувала на факультеті організувати курс, назвавши його «Медіаграмотність, технології і практичне застосування», так як називається наш посібник. Це, власне, і стало початком його історії”, – зазначила авторка посібника Наталія Войтович, журналістка, медіатренерка, медіаекспертка, кандидатка наук з соціальних комунікацій, докторка соціальних наук у галузі соціальних комунікації та медіадосліджень (Польща), доцентка кафедри теорії та практики журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, член Національної спілки журналістів України, співзасновниця ГО «Ти-Медіа», координаторка Центру журналістської солідарності у Львові.

“Цей посібник буде корисним для широкої аудиторії: студентів, педагогів, журналістів і для всіх, хто має навіть опосередковане відношення до контенту, тому що, по-перше – він лаконічний, зрозумілий та чіткий, що мегаважливо в епоху браку часу, а по-друге – ми інтегрували дуже багато класних кейсів, які зібрали впродовж не тільки свого викладання, але й практичної журналістської та, навіть юридичної діяльності, оскільки ми обидві маємо базову юридичну освіту”, – наголосила співавторка посібника Лілія Імбіровська-Сиваківська, асистентка кафедри теорії та практики журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, журналістка «24 Каналу».

Варто зазначити, що презентоване видання складається з 14-ти базових тем для навчання та викладання медіаграмотності в сучасних умовах. 

Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм Академії української преси, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО відзначив, що переважна більшість випускників тренінгів для тренерів від АУП сьогодні є провідними медіатренерами, лідерами думок та успішно реалізують себе в різних галузях: “Закликаю усіх, хто нас переглядає, але ще не брав участі в проєктах АУП – слідкуйте за нашими анонсами, реєструйтеся, проходьте навчання у наших тренерів та експертів і, можливо, через певний час ми презентуємо вже вашу історію успіху саме у вигляді авторського посібника, створення якого підтримає Академія української преси”.

Запрошуємо до перегляду презентації, під час якої автори поділилися важливими інсайтами щодо навчання та викладання медіаграмотності, а також до вільного завантаження та використання посібника у професійній діяльності. 

Також нагадаємо, що освітяни, які проведуть заняття за посібниками АУП та заповнять коротку анкету-апробацію, отримають електронний сертифікат від Міністерства освіти і науки України та Академії української преси.

Ефір: https://www.youtube.com/watch?v=nIYBg0_uATo

Завантажити посібник: https://medialiteracy.org.ua/25187-2/

Форма-апробація: https://forms.gle/pQpbkMC9GW3hnfyv7

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right