Оксана Гайдар

1 ЛИПНЯ, 1967 — БЕРЕЗЕНЬ, 2022

54 РОКИ, ЖУРНАЛІСТКА, БЛОГЕРКА

«Русня нікому не дає виїхати: стріляє по автівках та навіть по велосипедах на смерть. Можна лише тихо сидіти по хатах. Від учора в нас немає світла, ледь животіє інтернет. Гуманітарна катастрофа — питання місяця. Сподіваюся, що ще побачимось. Все буде Україна!» — це останній твіт української журналістки-блогерки Оксани Гайдар, більше відомої під псевдонімом Руда Пані. Датований 11 березня 2022 року. Після цієї дати Оксана не вийшла на зв’язок. Про її смерть стало відомо лише в травні.

Вона проживала в Москві разом із чоловіком та сином. Проте це не заважало їй засуджувати політику Росії та путінське прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною. З початку війни Оксана повернулася на Батьківщину, щоб бути поруч із мамою Лідією. Село, де жінки мешкали, захопили російські окупанти. Мама й донька загинули разом під час артилерійського обстрілу села Шевченкове Київської області. Їхні тіла знайшли в саду. Життя обірвалося від отриманих унаслідок вибухів травм.

Народилася Оксана 1 липня 1967 року в Києві в родині журналіста. Її батько Юрій працював заступником редактора «Спортивної газети». Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Оксану називали справжньою дочкою України. Вона відома своїми публікаціями на історичну тематику. Мала тематичний сайт. На неї тиснули, її чоловікові погрожували. Проте Оксана все одно була свідомою та сміливою, навіть мешкаючи в обителі агресора. Її в’їдливі дописи й публікації читали та поширювали тисячі людей.

За фатальним збігом, російський світ наздогнав її в Україні. І визволив. Від життя.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right