Віктор Дєдов

4 ЛЮТОГО, 1970 — 11 БЕРЕЗНЯ, 2022

52 РОКИ, ОПЕРАТОР

Віктор Дєдов — старший телеоператор маріупольського телеканалу «Сігма ТВ». Після російського вторгнення він і далі працював, допоки місто не опинилося в блокаді. Хоча Маріуполь є на карті, проте фізично його знищили. Так само як і знищили життя Віктора й тисячі інших людей.

Віктор та його дружина Наталія були справжньою медіародиною. Він оператор. Вона журналістка. Їхній службовий роман розпочався на телеканалі 2000 року. Парі тоді здавалося, що життя вдалося: є любов, дитина, робота, улюблене місто, у якому живуть, і є майбутнє. 22 роки вони разом. Були.

Від самого початку війни російська армія безжально обстрілювала Маріуполь. Били звідусіль: з неба, з моря, із суші. Пекельним для сім’ї Дєдових стало 11 березня. Того дня вони були вдома. Мріяли, як знову покажуть синові Олександру місто Львів. «Синочку, все обов’язково буде!» — казав того дня Віктор.

Опівдні завмерла моторошна тиша. Далі приліт двох мінометних снарядів. Перший — у спальню, там була Наталія. Бетон посипався їй на голову, пил поглинали легені, вуха затоплювала кров. Другий — у вітальню. Віктор у цей момент був у коридорі, йому вдалося продихати хвилину. «У мене немає світла», — його остання фраза посеред білого дня. Розрив сонної артерії. Наталія побачила Віктора у коридорі, і одразу зрозуміла, що він загинув.

Наталія вимушена була рятуватися, залишивши під уламками чоловіка. 14 березня вона хотіла зайти у квартиру, але двері заклинило. 16 березня Наталія з родиною вимушено покинула місто. Без Віктора. Без прощання з ним. В одному інтерв’ю Наталія коментує, що з 11 березня в неї немає міста, немає чоловіка, немає роботи і, здається, немає майбутнього.

Про Віктора друзі кажуть, що він був оператором від Бога: бачив те, що не здатні побачити інші. Можна було дивитися його відео без звуку, а в голові самостійно виникали рядки. Він був готовий годинами розповідати про свою роботу й ділитися знаннями. Віктор працював на телебаченні 27 років та був членом Національної спілки журналістів України.

Його душевний світ — це його фото. На День Конституції України 28 червня 2022 року в Українському домі відбулася фотовиставка Віктора Дєдова та прессекретаря полку «Азов» Дмитра Козацького, який вийшов з полону окупантів. Їхні світлини показують надзвичайно красивий мирний Маріуполь та жахливі кадри часів героїчної оборони заводу «Азовсталь».

31 березня 2022 року Віктора поховали, як невідомого. Наталія шукала чоловіка впродовж 4 місяців. В серпні могилу знайшли. Дружина встановила хрест, фото та табличку.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right