«Історичний парадокс»… to be continued!

22.05.2023  

8 вебсемінарів навчальної програма «Історичний парадокс» — DONE!

Протягом двох тижнів Академія української преси (АУП) за підтримки Фонду Фрідріха Науманна За Свободу, МЗС ФРН та Civil Society Cooperation допомагала українцям розвинути скептицизм у світі великих даних!

Що таке парадокс? Парадокс — це висловлювання, що не збігається із загальноприйнятими уявленнями, а також думка, що суперечить (іноді тільки на перший погляд) здоровому глузду. 

Для роботи з кожною групою учасників були взяті такі теми: катастрофа на «Титаніку», загибель принцеси Діани, убивство Кеннеді, смерть Мерілін Монро. Чому? 

Ці історії — зразкова модель інформаційної грамотності й приклад роботи із джерелами, адже існує безліч різних відгуків, різних оцінок доль і проблем героїв. Існує безліч фактів, які розповідають, що відбувалося майже до години трагедії. Але ці факти трактують по-різному. Є різні версії. Важливо навчитися їх порівнювати.

Це ми і пропонували зробити нашим учасникам — засумніватися або ж навпаки, переконатися у тих чи інших фактах. Недарма кажуть, що ролі в історії розподіляє не той, хто її створює, а той, хто її пише. 

Історичний парадокс наочно показує, як усе змінюється. Якщо в суспільстві відбуваються гучні події, правда про них може розкритися багато років потому. Одними з винуватців брехні є медіа, які руйнують чи створюють образи в політичних, економічних та інших цілях. У сьогоденні механіка пропаганди не змінилася, вона лише оснастилася сильнішою зброєю, що породжує нові жертви.

Що любить медіаграмотність? Жорстко мстити тим, хто з нею не ознайомлений.

Президент АУП Валерій Іванов разом з координаторкою проєктів АУП та авторкою програми Юлією Кулик, надали нові механізми з критичного мислення задля того, аби учасники не забували про свіжий погляд. Щоб обов’язково зверталися до зовнішніх постачальників інформації, шукали ймовірну монетизацію, досліджували персоналії. І не піддавалися на парадокси людства.

Не прощаємося, а кажемо: до нових зустрічей! 

Проєкт утілила Академія Української Преси (АУП) за підтримки Фонду Фрідріха Науманна За Свободу, МЗС ФРН та Civil Society Cooperation.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right