ДІМ ФЕЙКІВ: будуємо інформаційний захист у медіапросторі

19.05.2023  

Вітання друзі! 

Цьогоріч Дім фейків відчиняє свої двері для бажаючих розібратися у хронології брехні. Проте ми не прощаємося, а беремо легкий тайм-аут для того, аби сформувати для вас новий розклад, якого притримується російська пропаганда. Крайній захід відбувся 17-18 травня 2023 року.

Інформаційні вкиди — це наративна база агресора. Він вишукано лобіює дезінформацію на всіх можливих інформаційних майданчиках, аби знищити здатність українців мислити критично. 

Задля підвищення рівня медіаграмотності та обізнаності в мережі, Академія української преси за підтримки Медійної програми в Україні, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews провела низку онлайн-тренінгів. Всі вони стосувалися роботи машини пропаганди агресора, його маніпуляцій, ІПСО, дії штучного інтелекту, небезпеки телеграм-каналів та взаємодії з західними медіа у своїй роботі. 

Останнім пунктом російська пропаганда особливо цинічно розпоряджається, постійно шукаючи нові шляхи і підходи для впливу на українську і європейську аудиторії. Їхні дії були спрямовані на легалізацію ключових наративів через окремих журналістів та блогерів. 

«Незважаючи на те, що від початку повномасштабного вторгнення низка країн заборонила у своєму ефірі мовлення пропагандистських ресурсів, паралельна мережа дрібних медіа, заангажованих експертів продовжує діяти. 

Саме через ці мережі, через заяви і публікації так званих «західних фахівців», пропагандисти кремля легітимізують свої наративи та меседжі, що виправдовують агресію», — наголосив під час заходу Олександр Гороховський, керівник фактчек-проєкту «БезБрехні».

За останні 15 місяців на українців зійшла велика кількість інформаційних опадів. Інколи здається, що піддати класифікації ці ворожі вкиди просто неможливо. 

Але Сергій Штурхецький, голова Незалежної Медіа-Профспілки України переконаний, що завдяки допитливій та активній аудиторії вебсемінарів нам вдалося розглянути «анатомію» чуток та ретельно проаналізувати приклади фейків: «Неправдиві повідомлення завдали чимало клопоту українцям. Тепер, озброєні знаннями та методологією, учасники і учасниці онлайн-заходів зможуть поділитися набутим досвідом з іншими людьми»

Протягом серії дводенних тренінгів «Дім фейків: брехня за розкладом (хронологія російських інформаційних вкидів)», наші учасники вже знають про пропагандиські прийоми та способи маніпуляції. Ми допомогли систематизували ці алгоритми 185  учасникам заходів. Популяризація напрацювань дасть змогу убезпечити студентів-журналістів від інформаційних пасток в майбутньому.  

Онлайн-тренінг відбувся завдяки нашому спільному проєкту між «АУП» та міжнародною організацією Internews. Вона впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right