«Українці стійкі та дуже потрібні світу» — розмова АУП з Пітером Померанцевим про дезінформацію, яка заполонила розуми людей

03.05.2023  

Фальшиві новини, демагогія, боти, тролі, хакери — ласкаво просимо в епоху тотальної інформаційної війни! Тут, завдяки цифровим маніпуляціям непомітні люди своїми діями визначають громадську думку та наше майбутнє.

Онлайн-міст «Чужому навчаємось і свого не цураємось» з Пітером Померанцевим — це чергова спроба Академії української преси допомогти суспільству зрозуміти причини та знайти рішення проблеми під назвою «інформаційна війна». Прямий ефір з британським журналістом відбувся 3 травня і зібрав на фейсбук-майданчику величезну кількість глядачів — 623 користувача! 

«Сьогодні  у нас незвичайна зустріч тому, що пан Пітер не тільки експерт світового рівня: журналіст, письменник, продюсер, професор, а й дослідник пропаганди  та впливу інформації з усіх сторін. Такий підхід є надважливим зараз, у часи широкомасштабної агресії рф проти України та проти усього цивілізованого світу, адже ця війна  — це найкривавіший злочин 21 століття!», — відзначила напочатку модераторка заходу, медіаекспертка, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету Тетяна Іванова. 

Як змінилася риторика на Заході? Чи дійсно Америка втілює план по глобалізації? Чому щодня кількість людей, уражених пропагандою зростає. Чи є у нас вихід і чому можемо навчитися завдяки дезінформаційним потокам? Хто журналісти у цьому новому світі, де закінчується їхня відповідальність? Це доля питань, які порушувалися під час ефіру. 

Пітер навів приклади щодо роботи санкцій з огляду економічного впливу, окреслив портрет росіянина, ураженого пропагандою та спробував охарактеризувати мотиви: «РФ має чемпіонів по «суїциду нації». Громадяни не бажають брати відповідальність. Їхня пропаганда не надихає чимось прекрасним, вона максимально неприваблива. 

Зверніть увагу на те, як виглядають промови путіна — він і вся рф ніби принижені світом. Він діє від закритої пози, жаліється, а потім переходить до агресії. Це дає сильний психологічний вплив на суспільство. «Без путіна буде хаос» — така його риторика, його атака на націю. Людей змушують бути слабкими, і пропаганда приходить на заміщення цьому».  

«Як розповідати правду? Чи маємо ми навчитися дивитися в обличчя самої страшної правди і як захиститися від пропаганди», — поставила чергове питання Тетяна Іванова гостю.

«Це велика боротьба, яка продовжується. Людство заплутане зараз. Пропаганда створює певні типи ідентичності і між ними існує конкуренція. Пропагандисти роблять все, щоб принизити демократію та людей. Чи може бути інформаційне середовище, де люди можуть сприймати правду? Або ж, ми самі можемо створити інформаційний простір, де буде пропагуватися відповідальність?», зазначив Пітер Померанцев, британський журналіст, телевізійний продюсер та письменник, професор Інституту глобальних питань Лондонської школи економіки, лауреат кількох нагород за свої дослідницькі книжки.

Запис: https://www.facebook.com/aupfoundation/videos/192278320328773

 

 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right