Академія української преси розпочинає нову рубрику «Fake is…»!

25.04.2023  

Ми розподілимо фейки за популярними напрямами, розберемося, чим зачіпає і як діє російська пропаганда та імунізуємо вас від подальших інформаційних вкидів. Так ви зможете допомогти іншим не потрапити у брехливі російські тенета.

Пропагандистська машина працює невпинно та злагоджено на всіх фронтах. Пропагандисти прекрасно розуміють специфіку людської психології та ефективно використовують її для впливу на свідомість і сприйняття.

Чому люди вірять фейкам?

Особливість роботи людського мозку полягає в тому, що апріорі він не є раціональним. Людина створює свою «суб'єктивну соціальну реальність» на основі власного сприйняття зовнішнього світу. Таке відхилення у судженнях називається когнітивним упередженням або викривленням. Це – ілюзії, за допомогою яких наш мозок переконує нас у чомусь, що є неправдою.

Більшість фейків та маніпулятивних дописів використовують такі когнітивні упередження, а тому мають спільний характер:

  • емоційна подача інформації;
  • постійне повторення тих самих меседжів, фейків, використання однакових визначень і словосполучень;
  • прив’язування фейків до фактичних новин (початок публікації із правдивими даними, а потім  нанизування маніпулятивних меседжів, які нібито обґрунтовують їх псевдологічний зв’язок);
  • просування змовницьких теорій задля збудження недовіри до офіційної інформації та заохочення до сприйняття альтернативних джерел;
  • фейкові пропагандистські меседжі підхоплюють та ретранслюють прокремлівські блогери.

Не можна знати наперед, коли і де з’являться підступні маніпуляції, від якого блогера промайне пропагандистський меседж і яке медіа пропустить та поширить фейк. Тому так важливо бути озброєним проти основних наративів проросійської пропаганди, розуміти, як вона працює та надавати спростування фейків для широкого загалу.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right