Читай, споживай, але регулярно перевіряй - “Школа фактчекерів: викривати фейки, протидіяти дезінфоромації” 8-9 червня

18.06.2020  

Для того щоб спростовувати фейк чи неправдиву інформацію, інколи цілком достатьно користуватися звичайними інструментами google - пошуком. Вчилися це робити і учасники вебінару “Школа фактчекерів: викривати фейки, протидіяти дезінфоромації”, який пройшов 8-9 червня 2020 року.

Подію провела Академія української преси за пітримки Фонду Конрада Аденаурера.

"На жаль, широка аудиторія не проводить чіткої межі між медіа та постами в соцмережах. Тому висуває однакові вимоги і однаково сприймає як інформацію від медіа, які дотримуються стандартів, так і від розповсюджувачів фейків, - вважає доктор наук, професор, президент АУП Валерій Іванов. - Ми намагаємося показати, що перевіряти треба будь яку інформацію і для цього не треба вчитися користуватися спеціалізованими програмами чи сервісами".

На вебінарі розглядали практичні кейси, які з'являються в інтернеті та створюють напругу у суспільстві, поширюють дезінформацію та дискредитують органи державної влади. Або просто спрямовані на отримання персональних даних чи виманюють кошти у безпечних громадян.

"Зверніть увагу на орфографічні помилки, оформлення, точність у назвах державних установ, загугліть подію для перевірки на різних ресурсах, - ділиться порадами керівник фактчекерського проєкту "Без брехні" Олександр Гороховський. - Дуже часто популярні фейки створюються у РФ та для російськомовної аудиторії, а вже потім механічно, без адаптації, перекладаються українською. Переважно безграмотно. Для "грамотних" фейків треба включити додаткові навички перевірки".

Цікавим виявилося і обговорення домашнього завдання. Учасники познаходили фейки і намагалися аргументована довести це групі. Але не все знайдене виявилося фейкоми. Частина інформації була просто некоректно написана (наприклад, без посилання на джерело) чи спотворена через поспіх чи небажання чіткіше пояснювати.

"Знайти фейк - це половина справи, - розповідає виконавчий директор АУП Андрій Коваленко. - Основна частина наших вебінарів це створення спростування. Яке має бути простим, доступним, аргументованим і з можливістю для аудиторії самим перевірити правдивість викладеної інформації".

👨‍🏫Академія української преси сприяє критичному споживанню медіа, дотриманню стандартів журналістики, навчає основам медіаграмотності вчителів, дітей та дорослих.

Долучайтеся до діяльності АУП на нашій ФБ сторінці та сайті чи за нашими хештегами.

#АУП #тренінги_АУП #вебінари_АУП #журналістика #медіа #медіаграмотність #media #journalism #стандарти_журналістики

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right