COVID-19: Міжнародна федерація журналістів розробила рекомендації на період коронавірусу для працівників медіа

31.03.2020  

З перших тижнів пандемії COVID-19 Міжнародна федерація журналістів наголошувала на необхідності вжити заходів для безпечної роботи працівників медіа. Пропонуємо вам ознайомитися з підготовленими рекомендаціями.

Одне з основоположних прав громадянина – право на інформацію. Якісна інформація, як її розуміє Міжнародна Федерація Журналістів (МФЖ), можлива лише в безпечному середовищі, де свободу вираження поглядів, свободу слова та право на інформацію справді поважають.

Хоча коронавірус COVID-19 обмежив більше, ніж третину населення світу, через запровадження безпрецедентних заходів в сфері охорони здоров’я, соціальній та економічний сферах, журналістам, як ніколи, важливо публікувати якісну інформацію. І це варто робити, дотримуючись заходів власної безпеки.

Тому МФЖ розіслала своїм членам рекомендації для журналістів та працівників ЗМІ, незалежно від виду медіа (друковані ЗМІ, телебачення, радіо, Інтернет).

Поради з питань безпеки в умовах COVID-19 для працівників медіасфери від МФЖПоради з питань безпеки в умовах COVID-19 для працівників медіасфери від МФЖ

Світ сколихнула хвиля поширення коронавірусу COVID-19 і, на жаль, журналісти по всьому світу не стали винятком.

Професійні спілки співпрацюють з роботодавцями та урядами для вирішення питань, що хвилюють працівників і виникають внаслідок поточної кризи, та надають підтримку й поради членам через свої філії.

З цією метою Міжнародна Федерація Журналістів (МФЖ), найбільша у світі журналістська організація, що представляє понад 600 000 членів у 146 країнах, публікує ці поради, які ґрунтуються на рекомендаціях експертів у сфері охорони здоров’я та профілактики захворювання.

  1. На робочому місці
  • Роботодавці повинні розцінювати спалах коронавірусу як загрозу здоров’ю і безпеці та виконувати обов’язки із забезпечення свого персоналу.
  • Медіапрацівники та організації повинні бути в курсі та дотримуватися рекомендацій та порад, опублікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) щодо захисту від коронавірусних захворювань.
  • Слід серйозно розглянути можливість роботи з дому, аби зменшити ризики зараження вірусом в офісі.
  • Журналісти та інші медіапрацівники повинні працювати лише за умови гарного самопочуття та не приходити на робоче місце, коли у них є симптоми зараження коронавірусом.
  • Офісне обладнання та приміщення повинні регулярно дезінфікуватися та прибиратися, особливо якщо це зони/об’єкти загального користування.2. Організація відряджень
    • Відрядження під час кризи можуть викликати занепокоєння у працівників ЗМІ, їхніх сімей та роботодавців. Тому необхідність відрядження обов’язково має обговорюватися, з урахуванням рекомендацій від медиків і стану здоров’я співробітника.
    • Під час коронавірусу працівники медіа повинні мати право відмовитися від відрядження – як міжнародного, так і в середині країни, – без жодних санкцій із боку роботодавців, якщо це відрядження може становити реальну небезпеку для їхнього здоров’я та життя.
    • Заздалегідь дізнайтеся актуальну інформацію про стан у країні призначення, включно з наявністю заборон на масові зібрання в деяких державах.
    • Журналісти, що подорожують, повинні бути готові до перевірки на коронавірус після прибуття та до можливих перевірок наявності необхідних вакцинацій, які повинні бути зроблені перед від’їздом.
    • Наполегливо рекомендується оформити страхування подорожей, особливо для поїздок до найбільш постраждалих країн та регіонів, щоб забезпечити можливість гнучкої зміни рейсів.
    • Особа, яка відправляється у відрядження, має  регулярно моніторити інформацію від авіакомпаній для контролю за змінами або скасуванням заброньованих рейсів.
    • Також рекомендується оформити спеціалізоване страхування на випадок коронавірусу. Страхова компанія, яку може порекомендувати МФЖ, – BattleFace, -надає таке покриття під час поїздок за кордон.
    • Деякі предмети особистого захисту – такі, як захисні рукавички та дезінфікуючі засоби, – слід придбати перед поїздкою, оскільки їх може не бути в наявності в країні прибуття.3. Заходи безпеки під час роботи в постраждалих від COVID-19 районах
      • Журналістам та медіапрацівникам, які особисто контактують із хворими людьми, рекомендується бути надзвичайно обережними через підвищений ризик зараження. Наприклад, у випадку відвідування медичних установ.
      • Такий же ризик виникає під час контактів із тваринами. У таких випадках наполегливо рекомендується одягати захисні рукавички та регулярно мити руки з милом або використовувати засоби для дезінфекції рук.
      • Для студійних програм доцільно організовувати відеовключення замість особистих виступів – для обмеження кількості присутніх в одному місці осіб. Для інтерв’ю кореспондентам варто використовувати подовжувачі для своїх мікрофонів, щоб забезпечити безпечну дистанцію та знизити ризик зараження.
      • Журналістам також необхідно враховувати можливість виникнення заворушень у результаті прийняття владою заходів щодо стримування вірусу або ймовірність цілеспрямованого переслідування окремих осіб через їхнє етнічне походження.
      • Важливо відстежувати місцеві новини для моніторингу оголошених заходів із охорони здоров’я – таких, як обмеження на пересування, – що можуть бути запроваджені у будь-який момент.
      • Також можуть бути запроваджені додаткові обмеження щодо роботи преси у вигляді заборони доступу до окремих районів, запровадження або скасування акредитацій, а також спроби знищення відео- та аудіозаписів. Журналістам дуже важливо якомога швидше надсилати копії матеріалів до їхньої редакції, аби забезпечити себе резервними копіями.
      • Щоб отримати актуальну місцеву інформацію та поради, ви можете звернутися до асоційованих спілок та асоціацій МФЖ в необхідній вам країні.4. Підтримка для журналістів-фрілансерів
        • Журналістські організації повинні закликати роботодавців підтримати журналістів-фрілансерів, на доходи яких впливає коронавірус, сплативши їм за роботу, яка не була завершена через COVID-19. Роботодавці також можуть розглянути можливість виплати авансів своїм позаштатним співробітникам, щоб допомогти їм в умовах карантину.
        • Журналістські організації також повинні виступати за включення журналістів-фрілансерів до державних пакетів фінансової допомоги.

        Міжнародна федерація журналістів об’єднує 187 журналістських організацій зі 146 країн світу і представляє понад 600 тисяч працівників медіа. Штаб-квартира МФЖ розташована в Брюсселі. Серед завдань федерації – захист професійних та трудових прав журналістів, свободи слова і самовираження, демократії і плюралізму. Організація розробила і прийняла Глобальну хартію етики для журналістів, а також створила Міжнародний фонд безпеки для надання гуманітарної допомоги журналістам у біді.

        Національна спілка журналістів України є членом Міжнародної федерації журналістів з 1994 року. У партнерстві з МФЖ спілка проводить моніторинг «Індекс фізичної безпеки журналістів в Україні». За поданням НСЖУ федерація неодноразово виступала на підтримку українських журналістів, які незаконно переслідувалися російською владою, а також на окупованих територіях Донбасу. У консультаціях із федерацією спілка сформулювала принципи «Декларації на захист свободи слова», яку запропонувала підписати кандидатам на президентських і парламентських виборах в Україні 2019 р.

        Березень 2020 р.

        Переклад українською – Микита Головченко

        (Національна спілка журналістів України). 

        Оригінальна публікація на сайті МФЖ – тут.

        Джерело: http://nsju.org/novini/covid-19-mizhnarodna-federacziya-zhurnalistiv-rozrobyla-rekomendacziyi-dlya-praczivnykiv-media/

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right