Критичне мислення як головна зброя у боротьбі з фейками та маніпуляціями

18.11.2019  

14-16 листопада 2019 року у Києві завершився триденний тренінг для тренерів з медіаграмотності (2-а посилена фаза), організатором якого є Академія української преси за підтримки DW Akademie.

Наші тренери допомогли учасникам опанувати техніки, які стануть своєрідним захистом від неусвідомленого споживання фейків, міфів та спаплюженої інформації.

Вчимося ідентифікувати та не піддаватися маніпуляціям!

«Як працюють новини, пишуться повідомлення та відбуваються інформаційні маніпуляції знають журналісти, а ми хочемо розказати про це аудиторії. Якщо вона знає стандарти, розуміє де обман і викривлення — обманути її стає важко, нерентабельно, а може і неможливо», зауважив Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Т. Г. Шевченка.

Ми багато говорили про фейки та маніпуляції, не оминули «новий» Mind map. Це система такого собі розгалуження інформації. Інформація розростається мережевою сіткою, розгалужується й знаходить свого читача. Елементи розташовуються в інтуїтивному порядку, відповідно до їхньої важливості, і організовуються в групи, гілки, або окремі площини. Загальне представлення структури інформації, під час отримання знань, може допомагати пригадувати вже отримані знання. Власне, так і виникають маніпуляції на емоційному рівні. Кожна реклама картинка, будь що, спонукає нас до спогадів, або відтворення попереднього досвіду, тобто, так звана гра на емоціях.

«Групова, тренінгова система навчання допомагає нам осягнути різний рівень знань, сфокусуватися на аудиторії, зробити аналіз первинного досвіду й згідно цього надати робочі кейси. Є багато питань, які тісно між собою пов’язані. Розбираючи фейки перетікаємо в міфи, з міфів переходимо до маніпуляцій, з маніпуляцій бачимо Mind map, що знаходиться навколо кожного компоненту та поняття. Ось тут і починається основна робота — критичне мислення», говорить Володимир Панченко – тренер програми, Голова ГО «Черкаська молодіжна рада».

Академія Deutsche Welle є провідною організацією Німеччини для розвитку міжнародних засобів масової інформації. Консультанти і тренери підтримують вільні і незалежні медіа з 1965 року. Організація пропонує міжкультурні та професійні навчальні семінари, програми і стажування для майбутніх журналістів. DW Академія також розробила магістерську програму «Міжнародні Медіа Студії», яка поєднує у собі навчання з розвитку ЗМІ, управління медіа, журналістики та комунікації.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right