У Івано-Франківську відбулася 24-та Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів

18.04.2018  

16-18 квітня 2018 року АУП провела 24-ту Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у Івано-Франківську.

Інна Гадзинська та Віталій Загайний - тренери Медіашколи

Захід організований Академією української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Інни Гадзинської та Віталія Загайного.

Протягом триденного тренінгу учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експертів Відокремленого підрозділу Івано-Франківського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування.

Радник з питань комунікацій Івано-Франківського Центру Розвитку місцевого самоврядування Наталія Вінничук

Радник з питань комунікацій Івано-Франківського Центру Розвитку місцевого самоврядування Наталія Вінничук розповіла учасникам про діяльність Центру та важливість роботи за перспективним планом: «Наш Центр створений наприкінці 2016 року, а протягом 2017 року Центр поповнювався новими кадрами. Найперше наше завдання – це підтримка процесів об’єднання. Друге – підтримка вже створених ОТГ. Ми працюємо з потенційними громадами за перспективним планом. Це документ динамічний. Пріоритет Центру – працювати за перспективним планом. Ми пояснюємо це тим, хто хоче об’єднуватися поза перспективним планом. Тому що це той документ, який має в собі розрахунки і насправді він забезпечує момент спроможності».

Перший заступник Голови Тлумацької міської ОТГ Андрій Радовець

Також у рамках заходу відбулася прес-конференція з першим заступником Голови Тлумацької міської ОТГ Андрієм Радовцем. Він ознайомив учасників з роботою своєї громади та основними змінами, що відбулися у сфері освіти та медицини: «Наша громада створена у 2016 році. Трудності виникли одразу з тим, що ми є перша міська громада в області. Ми не мали у кого поцікавитися про досвід чи напрацювання. Перше з чим ми зіткнулися – це освіта. Вона забирає 60-70% бюджету. Дуже мало хто приділяв освіті такої уваги на державному чи обласному рівнях. В основному нам потрібно було модернізувати школи, закупляти автобуси. Основне, що ми зробили в школах – це утеплення фасадів, заміна вікон, бо енергоефективність є запорукою стабільного розвитку. Що вдалося зробити у сфері медицини. У нас є амбулаторія та 11 ФАПів, ми капітально відремонтували амбулаторію. Практично у всіх ФАПах є комп’ютери та інтернет. Також вдалося закупити два автомобілі для сімейних лікарів».

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

ULEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right