Децентралізація – стимул для праці

17.03.2018  

15-17 березня 2018 року АУП провела вісімнадцяту Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у Чернівцях.

Віталій Загайний (ліворуч) та Олексій Погорелов (праворуч)

Захід організований Академією української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Олексія Погорелова та Віталія Загайного.

Протягом триденного тренінгу учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експертів Відокремленого підрозділу Чернівецького Центру Розвитку Місцевого Самоврядування Андрієм Кучураном та Романом Романком.

Радник з питань комунікацій Чернівецького Центру Розвитку місцевого самоврядування Андрій Кучуран розповів учасникам про діяльність Центру: «Центр розвитку місцевого самоврядування – це установа, яка має 24 відокремлених підрозділи в кожному регіоні України. Наш Центр був створений у грудні 2016 року, але відкриття відбулося у червні 2017 року. Дорога до початку роботи у Центрі для мене була довгою. Процес відбору тривав 5 місяців і з вересня 2017 року я почав працювати на посаді радника з питань комунікацій. Якщо говорити про Чернівецьку область, то на даний час ми маємо 26 об’єднаних територіальних громад. Проте на сайті ви можете бачити іншу цифру – 28. Чому так? Тому що об’єднаними громадами рахуються лише тоді, коли є рішення місцевих рад про те, що вони формують громаду. відтак функціонуючих громад у нас 26, а дві нові матимуть вибори у квітні. Перші 10 громад утворилися у жовтні 2015 року. Впродовж 2016 року до них доєдналися ще шість, і у 2017, відповідно, вибори відбулися ще в 10 громадах. За цим сценарієм, на мою думку, до кінця 2018 року в нашій області, та й загалом по Україні, ця цифра вже перетне 50 %, тобто половина держави вже буде жити в об’єднаних територіальних громадах».

Радник з питань комунікацій Чернівецького Центру Розвитку місцевого самоврядування Андрій Кучуран

Також у рамках заходу відбулася прес-конференція з Головою Волоківської ОТГ Валентином Глопіною. Він ознайомив учасників з роботою своєї громади: «Волоківська громада створена у 2015 році і з 1 січня 2016 року працює як ОТГ. До її складу входять 3 населених пункти. Ми одна з тих 10-ти перших громад, які утворилися на початку реформи в області. На той час ми повірили уряду і з ентузіазмом поринули в процес децентралізації. Жартома Волоку називають «весільний цех розміром в ціле село». Це все тому, що у цьому селі виробляється весільна атрибутика. Валя Кузьмина більш туристичне село, це інший населений пункт, що входить до складу нашої громади. Децентралізація для нас велика проблема, але з великим майбутнім. Коли нам передали усі повноваження, ми побачили, що нам не вистачає досвіду. Але протягом двох років ми здобували цей досвід. Зараз проблемою для нас є кадровий голод. Виявилося, що працівники колишньої сільської ради не готові працювати в умовах децентралізації. Зараз ми запрошуємо фахівців з району, співпрацюємо з ними та навчаємо власні кадри. Децентралізація для нас стала стимулом для праці».

Голова Волоківської ОТГ Валентин Глопіна

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right