Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу

23.02.2018  

21-23 лютого 2018 року АУП провела чергову, 16-ту Медіашколу децентралізації для регіональних журналісті у м. Ужгород. 

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Сергія Чернявського та Анатолія Шалаєва.

Протягом трьох днів учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на форумі децентралізації «Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу», що був організований за підтримки програми U-Lead з Європою. Послухали заступника Міністра регіонального розвитку – Вячеслава Негоду та мали можливість поставити запитання.

Юрій Ганущак, експерт з реформи децентралізації та адміністративної реформи, народний депутат Верховної Ради 6-го скликання, поділився з учасниками своїм баченням реформи децентралізації в Україні та на Закарпатті, зокрема щодо управління землею: «Повинна бути система керування землею, що охоплює і викупи, і цільові завдання, і продаж, і залучення інвесторів, і будівництво комунікацій. Тому громада повинна мати право юрисдикції на всю землю та контроль за благоустроєм території. Необхідно прийняти Закон про містобудівну документацію та створення плану території громад 6403, відтак, Міністерство регіонального розвитку створює окремі державні будівельні норми (ДБН), що передбачає підготовку документів для об’єднаних територіальних громад. Цей план – той документ, який описує територію, без якого не прийде жодний інвестор, оскільки йому потрібно бачити архітектурні обмеження та ресурси».

Учасники медіа школи також поспілкувалися з Юрієм Ліваком, експертом з комунікації Ужгородського Центру місцевого самоврядування, котрий розповів про перспективи Закарпаття для розвитку реформи, оскільки національна, культурна різноманітність, а також виховання толерантності протягом століть у цьому краї сприяють об’єднанню якнайкраще.

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели чергову вікторину від ULEAD з Європою: створення ЦНАП переможцем якої в Ужгороді став Микола Маргіта, який дав 5 правильних відповідей на 7 запитань вікторини. Вітаємо!

Микола Маргіта (праворуч) отримує приз за перемогу у вікторині від Анатолія Шалаєва (ліворуч)

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

 

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right