Воєнні конфлікти: робота за стандартами

03.03.2018  

1 березня у Вінниці відбувся семінар «Висвітлення конфліктів: стандарти журналістської діяльності». Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Під час семінару медіаексперти обговорили з учасниками тему воєнних конфліктів, безпеки журналістів, свободи слова. Розставили акценти щодо стандартів професійної діяльності журналістів, патріотизму та пропаганди.

Засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий зазначив, що потрібно правильно розрізняти жанри журналістики: «Коли ви пишете матеріал в інформаційному жанрі  — забувайте про власне «Я». Позиція щодо ситуації, оцінка, ваш коментар не мають надходити до аудиторії. А от коли працюєте в аналітиці чи художній публіцистиці тут навпаки: позиція, думка, ставлення автора є необхідною. Я вважаю, що головним стандартом журналістики є стандарт повноти. Читач має сам думати, а ми лише надаємо йому максимально розширену інформацію».

Володимир Мостовий (ліворуч) Андрій Юричко (праворуч)

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко навів аудиторії велику кількість практичних прикладів щодо стандартів професійної діяльності, прав та обов’язків журналістів під час збору, обробки, поширення інформації та конкретно висловився відносно безпеки журналіста: «Ніщо не убезпечує журналіста краще за його об’єктивність. Якщо він працює за стандартами, не займає нічию позицію, висвітлює обидві сторони конфлікту — тримає нейтралітет, тоді його важко у чомусь звинуватити. Також варто дотримуватися збалансованості».

Андрій Юричко

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right