Децентралізація – це взяти на себе відповідальність за свій розвиток

16.02.2018  

14-16 лютого 2018 року АУП провела 15-ту Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у м. Суми.

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Сергія Чернявського та Анатолія Шалаєва.

Протягом триденного тренінгу учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експертів Відокремленого підрозділу Сумського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування юрисконсультом Мариною Лобовою та Григорієм Стариковим, експертом з регіонального розвитку.

Юрисконсул Марина Лобова та Григорій Стариков, експерт з регіонального розвитку Відокремленого підрозділу Сумського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування 

Марина Лобова, юрисконсульт Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування зорієнтувала учасників заходу у роботі Центру: «Реформа децентралізації наразі є однією з основних реформ, можливо навіть головною реформою, серед тих, які зараз впроваджуються в Україні. Ця реформа вже пройшла свою початкову стадію і я переконана, що вона є незворотною. На сьогодні у Сумській області утворено 29 об’єднаних територіальних громад. Дуже шкода, що у нас залишаються райони, у яких ще немає жодної громади. Не завжди цей процес іде легко, але він іде. У 2017 році ми працювали над розвитком напряму співробітництва ОТГ. Цей напрям визначений одним з пріоритетних, Мінрегіоном у тому числі. Наразі нам вдалося за 2017 рік вийти у рейтингу по кількості таких угод на 2-ге місце по Україні. Безумовно, ми продовжимо роботу у цьому напрямку. Другим напрямком нашої роботи є «Школа для старост», яку ми започаткували в рамках нашого Центру. У старост дуже багато нових повноважень, але вони не зовсім розуміють як їх реалізовувати. Окрім того ми займалися створенням центрів по безпеці громад. У області планується будівництво 2-х центрів безпеки – У Краснопільській та Недригайлівській ОТГ. До речі, між ними укладений договір по співробітництву З’явився новий моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування станом на 12 лютого 2018 року і дуже приємно, що ми у порівнянні з минулим місяцем з 9-го підійнялися на 6-те місце».

Григорій Стариков, експерт з регіонального розвитку повідомив: «Слово «децентралізація» лунає дуже часто. У філософії є таке поняття як «сірі категорії», це коли певне поняття вживається настільки часто, що його суть втрачається і фактично предмет розмови стає нечітким, коли кожен розуміє під цим поняттям щось своє. Якщо у представника необ’єднаної територіальної громади запитати що таке децентралізація, то він скаже своє розуміння, представник об’єднаної громади – своє, представника обласного центру – своє, представника влади – своє. Якщо відкрити посібник, то там ми побачимо громіздкі визначення, але коли ви бачите перенасичені визначення, то це значить, що людина не розуміє і мало орієнтується про те, що вона хоче сказати. Зараз імідж України у світі обертається навколо кількох речей – це корупція і війна. Який інвестор прийде в таку країну?  Отож, децентралізація – це спроба України змінити вектор з війни і корупції на регіональний розвиток, на їх потенціал. Іншими словами – це передача в регіони повноважень, фінансів та відповідальності. Про останній компонент часто забувають, так як Радянський Союз культивував безініціативність. Тож для громад це дуже непростий процес, від диктатури, м’яко кажучи перейти до ініціативності, взяти на себе відповідальність за свій розвиток». 

По завершенню Медіашколи, учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

Єлизавета Грицай, переможниця вікторини отримує заслужений приз від тренера Сергія Чернявського

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели чергову вікторину від ULEAD з Європою: створення ЦНАП переможцем якої у Сумах стала Єлизавета Грицай, яка дала 7 правильних відповідей на 7 запитань вікторини. Вітаємо!

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right