У Чернігові відбулася Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів

03.02.2018  

1-3 лютого 2018 року АУП провела 13-ту Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у м. Чернігові.

Анатолій Шалаєв (ліворуч) та Сергій Чернявський (праворуч) - тренери проекту

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Сергія Чернявського та Анатолія Шалаєва.

Протягом триденного тренінгу учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експерта з комунікацій Відокремленого підрозділу Чернігівського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування Оксани Стельмах та поспілкувалися з головою Іванівської ОТГ Сергієм Гарусом.

Оксана Стельмах, експерт з комунікацій Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування зазначила: «Основне завдання Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування – це підтримка розвитку самоврядування сприяння розвитку об'єднаних територіальних громад, надання консультативної, юридичної та методичної допомоги. У 2017 році Чернігівський ЦРМС надавав супровід під час об’єднання 21 громаді…Основна цільова аудиторія – це представники ОТГ, бізнесу, районні, обласні ради, державні службовці, посадові особи, всі хто працює в сфері об’єднання громад. Більше 400 заходів було проведено за 2017 рік, в яких взяли участь близько 7500 учасників».

Оксана Стельмах, експерт з комунікацій Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування

Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ відповів на запитання журналістів-учасників щодо розвитку своєї громади. Він повідомив: «Спостерігається ситуація вимирання сільського населення. Для прикладу, в Іванівській громаді, 122 померлих і 18 новонароджених, яка складається з 12 населених пунктів. Більшість жителів громади – пенсіонери. Програми з благоустрою та покращення життя населення без фінансування є лише декларативними. Процес прийняття законів надто відстає від процесу впровадження реформи децентралізації, який далеко пішов уперед. Чиновники не хочуть віддавати свою сферу впливу стосовно землі, системи архітектури і містобудування, освіти. Головам, виконкомам, сільським радам доводиться виходити з цієї ситуації. Також важливим завданням є ревізія фінансових потоків, що є основними в напрямі наповнення бюджету». 

Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ

По завершенню Медіашколи, учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

Юрій Паперний (праворуч), переможець вікторини у Чернігові

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели чергову вікторину від ULEAD з Європою: створення ЦНАП переможцем якої у Чернігові став Юрій Паперний, який дав 6 правильних відповідей на 7 запитань вікторини. 

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right